Ιστορία του Β' Παγκοσμίου πολέμου
Το USS Nevada φλέγεται λίγο μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ στις 7 Δεκ 1941 [πηγή:www.aimm.museum]

Το ημερολογιο του πολεμου

Σεπ 1939
1939194019411942194319441945
ΔΤΤΠΠΣΚ
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829301
2345678

Τελευταια Αρθρογραφια

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Ο Χάρτης του Πολέμου

Εισοδος Μελων

Εγγραφή

Reinhard Heydrich

Reinhard Heydrich

Ο Reinhard Heydrich (Πηγή: Deutsches Bundesarchiv)

Ο Reinhard Heydrich ήταν Γερμανός Εθνικοσοσιαλιστής και στέλεχος των ΕΣ ΕΣ (δεύτερος στην ιεραρχία μετά τον Heinrich Himmler) κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μαζί με τον Adolf Eichmann θεωρείται πρωτεργάτης του σχεδιασμού και υλοποίησης του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος. Συνεργάτες του στα ΕΣ ΕΣ, του είχαν δώσει – όχι τυχαία – το προσωνύμιο «ξανθό κτήνος», ενώ άλλοι τον αποκαλούσαν «ο δήμιος Heydrich».

Ο Reinhard Heydrich γεννήθηκε στις 7 Μαρτίου 1904 στο Halle, κωμόπολη κοντά στην Λειψία, από οικογένεια υψηλής κοινωνικής θέσης, καθολικών το θρήσκευμα και μουσικών στο επάγγελμα. Μικρός ακόμα ενστερνίστηκε τις αντιλήψεις περί υπεροχής των ξανθών, με γαλανά μάτια Γερμανών Αρείων, των οποίων βέβαια αποτελούσε ζωντανή απεικόνιση. Έτσι έγινε μέλος της δεξιάς αντισημιτικής ακραίας οργάνωσης Freikorps, δοκιμάζοντας από μικρή ηλικία ακραίες συμπεριφορές. Το 1922 κατατάσσεται στη σχολή του Ναυτικού και σύντομα γίνεται ανθυποπλοίαρχος υπό τις διαταγές του Ναυάρχου Wilhelm Canaris. Μια ερωτική περιπέτεια που είχε όμως με κόρη διευθυντού στην υπηρεσία του, τον αναγκάζει να παραιτηθεί και το 1931 να γίνει μέλος του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος και να ενταχθεί στα ΕΣ ΕΣ. Γνωρίζεται με τον Heinrich Himmler ο οποίος του αναθέτει τη δημιουργία της υπηρεσίας ασφαλείας των ΕΣ ΕΣ, την διαβόητη SD (Sicherheitsdienst) και μέσα σε λίγους μόνο μήνες, τον Μάρτιο του 1932, γίνεται Ταξίαρχος. Φήμες όμως περί εβραϊκής καταγωγής του, τον ακολουθούν από μικρό παιδί ακόμα και εδώ, κάνοντάς τον να τρέφει χρόνο με το χρόνο ένα αυξανόμενο και αβυσσαλέο μίσος κατά των Εβραίων. Ευτυχώς για αυτόν, ο ίδιος ο Χίτλερ εκφράζεται με τον καλύτερο τρόπο για τον χαρακτήρα του και για την αφοσίωσή του στο Κόμμα, κάνοντας τα όποια σύννεφα περί εβραϊκής καταγωγής του να διαλυθούν.


Το 1933 ο Reinhard Heydrich επιβλέπει τις αθρόες συλλήψεις κομμουνιστών, πολιτικών, συνδικαλιστών και αντιθέτων στο Ναζιστικό Κόμμα, καθώς και τον εγκλεισμό τους στο νεοϊδρυθέν στρατόπεδο συγκέντρωσης του Dachau, προαστίου του Μονάχου. Ένα χρόνο αργότερα τον Ιούνιο του 1934 μαζί με τον Heinrich Himmler και τον Hermann Göring, πρωτοστατεί στην μεγάλη συνομωσία εναντίον του Ernst Röhm, ο οποίος ήταν αρχηγός της παραστρατιωτικής οργάνωσης των Ταγμάτων Εφόδου SA (Sturmabteilung). Τότε, κατά την «Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών» ο Ernst Röhm και 200 περίπου αρχηγοί και στελέχη των SA δολοφονούνται, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στον Heinrich Himmler να έχει τον πλήρη έλεγχο όλων των αστυνομικών αρχών μυστικών και μη, δίνοντας απευθείας αναφορά μόνον στον ίδιο τον Χίτλερ. Ο Reinhard Heydrich, δεξί χέρι πια του Heinrich Himmler, μέρα με τη μέρα εξελίσσεται σε φόβο και τρόμο όλων των Γερμανών και με το «παγωμένο» βλέμμα του μπορούσε να φέρει σε αμηχανία ακόμα και τον πιο σκληροπυρηνικό Ναζιστή.


Την επιθυμία του Χίτλερ για προσάρτηση της Αυστρίας, ο Reinhard Heydrich εκλαμβάνει σαν «διαταγή» και με πρωτοβουλία του, αναλαμβάνει και ενθαρρύνει τους εγχώριους Ναζιστές να βοηθήσουν στην αποσταθεροποίηση του καθεστώτος και στην πραγματοποίηση δολιοφθορών, για πολλές από της οποίες κατηγορούνται οι Εβραίοι. Όταν, τελικά, η Αυστρία προσαρτάται στη Γερμανία, ο Reinhard Heydrich αναλαμβάνει την εξόντωση όλων των Αντιναζιστών και την απέλαση όλων των Εβραίων από τη χώρα. Το 1938 ιδρύεται στη Βιέννη Γραφείο της Gestapo και ανατίθεται η διεύθυνσή του στον μεγαλύτερο διώκτη των Εβραίων Adolf Eichmann. Στο πρώτο χρόνο λειτουργίας του, το "Γραφείο Μετανάστευσης Εβραίων" αναλαμβάνει την ασφαλή έξοδο περίπου 100.000 Εβραίων από τη χώρα με αντάλλαγμα φυσικά ολόκληρη την περιουσία τους, προσθέτοντας πλούτο στα ταμεία των Ναζί.


Ο Reinhard Heydrich θεωρείται υπεύθυνος του διωγμού των Εβραίων κατά τη «Νύχτα των Κρυστάλλων» τον Νοέμβριο του 1938, όπου φανατικοί Ναζί έσπασαν τις βιτρίνες από χιλιάδες εβραϊκής ιδιοκτησίας καταστήματα και πυρπόλησαν πάνω από 1.500 συναγωγές σε όλη τη χώρα. Από αυτή τη μαζική και οργανωμένη βίαιη επίθεση (πογκρόμ), 30.000 Εβραίοι συνελήφθησαν, πολλοί στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και αρκετοί δολοφονήθηκαν. Πολλές χώρες σαν ένδειξη διαμαρτυρίας, μεταξύ των οποίων και οι Η.Π.Α., ανακαλούν τους πρέσβεις τους.


Τον Αύγουστο του 1939, ο Reinhard Heydrich «στήνει» αριστοτεχνικά μία Πολωνική δήθεν επίθεση σε Γερμανικό συνοριακό φυλάκιο, με Γερμανούς καταδίκους του κοινού ποινικού δικαίου, τους οποίους είχε ντύσει Πολωνούς στρατιώτες. Αυτή η στημένη και κάλπικη επίθεση αποτελεί την επίσημη αφορμή κήρυξης Πολέμου της Γερμανίας κατά της Πολωνίας, την 1η Σεπτεμβρίου 1939. Αμέσως μετά αναλαμβάνει τη διοίκηση του Κεντρικού Γραφείου Ασφαλείας του Ράιχ, της βασικής οργάνωσης αστυνόμευσης της Ναζιστικής Γερμανίας, σε τμήμα του οποίου διορίζεται σύντομα και ο Adolf Eichmann. Το Γραφείο αυτό είναι υπεύθυνο για απερίγραπτες ωμότητες και βιαιότητες εναντίον των Εθνών της κατεχόμενης Ευρώπης. Ειδικότερα είναι υπεύθυνο για την καταστροφή της Πολωνίας σαν Έθνος και για την υλοποίηση του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος, για το οποίο ο Adolf Eichmann στη δίκη του το 1962, είχε καταθέσει ότι ο Χίτλερ είχε δώσει διαταγή στον Reinhard Heydrich περί «άμεσης φυσικής εξόντωσης» των Εβραίων ανά την Ευρώπη. Μετά την εισβολή της Γερμανίας στην Σοβιετική Ένωση τον Ιούνιο του 1941, το Γραφείο Ασφαλείας του Reinhard Heydrich αναλαμβάνει την μαζική εξόντωση και των Ρωσοεβραίων. Ειδικές ομάδες δολοφόνων του Reinhard Heydrich, αναλαμβάνουν και εκτελούν μαζικά 1.300.000 Ρωσοεβραίους μέχρι το τέλος του Πολέμου. Οι αποτρόπαιες αυτές εκτελέσεις, έγιναν αφορμή να δοθεί διαταγή από τον Heinrich Himmler να "ακολουθούνται ανθρωπιστικές μέθοδοι" για την θανάτωση των Εβραίων και πιο συγκεκριμένα να ακολουθείται στο εξής το πρόγραμμα ευθανασίας με δηλητηριώδη αέρια (Zyklon-B). Έτσι υιοθετήθηκε η «Επιχείρηση Reinhard», ένα σχέδιο που είχε σκοπό την εξόντωση όλων των Εβραίων με το δηλητηριώδες αέριο Zyklon-B στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το όνομά της η επιχείρηση αυτή φυσικά το οφείλει στον Reinhard Heydrich. Στις 20 Ιανουαρίου του 1942 πραγματοποιείται η Διάσκεψη του Βάνζεε, με κεντρικό θέμα την εξολόθρευση των Εβραίων, στην οποία πρωτοστατεί ο Reinhard Heydrich, ο οποίος ενημερώνει τους παρευρισκόμενους ότι ο Χίτλερ είναι σύμφωνος για την υλοποίηση της τελικής λύσης του Εβραϊκού ζητήματος (Die Endlösung der Judenfrage).


Τον Σεπτέμβριο του 1941 ο Reinhard Heydrich τοποθετείται στην Πράγα σαν "Προστάτης του Ράιχ" (Reichproteκtor) στην Τσεχοσλοβακία. Οι Τσεχοσλοβάκοι αντίθετα τον αποκαλούν "Ο Χασάπης της Πράγας", μια και ήταν υπεύθυνος για τον πρωτοφανή διωγμό κατά της Τσεχικής αντίστασης, και κατ’ επέκταση κατά του γενικού πληθυσμού της πόλης. Οι αντιστασιακοί καταλαβαίνουν ότι στο πρόσωπό του έχουν βρει τον κυριότερο αντίπαλό τους και με τη βοήθεια των Βρετανών οργανώνουν την δολοφονία του. Έτσι στις 27 Μαΐου 1942, σε κάποιο δρόμο της Πράγας, δύο Τσέχοι αντιστασιακοί ανακόπτουν το δρόμο του ανοιχτού αυτοκινήτου του και με τη χρήση όπλων και χειροβομβίδας του επιτίθενται. Τραυματισμένος μεταφέρεται στο Νοσοκομείο της Πράγας όπου στις 4 Ιουνίου 1942 καταλήγει σε ηλικία 38 ετών. Στο μεταξύ έχει οργανωθεί ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δολοφόνων του. Συλλαμβάνονται και εκτελούνται με συνοπτικές διαδικασίες, τόσο οι δολοφόνοι του, όσο και οποιοσδήποτε άλλος πιστεύουν ότι μπορεί να έχει κάποια ανάμιξη στη δολοφονία. Επίσης 3.000 Εβραίοι οδηγούνται για εκτέλεση ως αντίποινα. Τέλος, άλλοι 500 Εβραίοι συλλαμβάνονται στο Βερολίνο και κατά τη διάρκεια της μεγαλοπρεπής κηδείας του, 152 από αυτούς εκτελούνται, ως αντίποινα για το θάνατό του.


Ακόμα και μετά τον θάνατό του, ο Reinhard Heydrich έχει σχετίσει το όνομά του με μία από τις μελανότερες πράξεις του Πολέμου. Στις 10 Ιουνίου 1942, κατ΄εντολή του Χίτλερ και ως πράξη εφαρμογής αντιποίνων για τον θάνατό του, άνδρες των ΕΣ ΕΣ κυκλώνουν την μικρή κωμόπολη Lidice βορειοδυτικά της Πράγας, με την κάλπικη κατηγορία (ποτέ δεν αποδείχτηκε οποιαδήποτε συνενοχή τους) ότι οι κάτοικοί του είχαν βοηθήσει τους εκτελεστές του Reinhard Heydrich. Συστήνεται εκτελεστικό απόσπασμα, που εκτελεί όλους τους άνδρες της πόλης άνω των 16 ετών, συνολικά 183 άτομα. Την ίδια τύχη έχουν και 15 συγγενείς των εκτελεστών του Reinhard Heydrich, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων σε 198. Εκτελούνται επίσης επιτόπου 71 γυναίκες και άλλες 7 οδηγούνται για "ανάκριση" στην Πράγα, για να εκτελεστούν εκεί. Οι υπόλοιπες γυναίκες, 184 συνολικά, οδηγούνται στο στρατόπεδο του Ravensbrück, βόρεια του Βερολίνου, όπου θανατώνονται τουλάχιστον 40 από αυτές. Πραγματοποιείται επίσης κανονικό παιδομάζωμα 90 παιδιών που στέλνονται στο στρατόπεδο του Gneisenau. Ελάχιστα από αυτά, έχοντας τα Άρεια χαρακτηριστικά, γλυτώνουν και στέλνονται σε ορφανοτροφεία του Ράιχ ή δίνονται για υιοθεσία σε οικογένειες των ΕΣ ΕΣ, διαφεύγοντας έτσι το θάνατο. Ένα μνημείο στο μέρος που υπήρξε η πόλη από 82 μπρούντζινα αγάλματα, που απεικονίζουν παιδιά από 1 έως 16 χρονών (42 κορίτσια και 40 αγόρια), μας θυμίζει σήμερα αυτή τη κτηνωδία των Ναζί. Ο παραλογισμός όμως δεν έχει ακόμα τέλος. Μετά τις εκτελέσεις και συλλήψεις, η κωμόπολη πυρπολείται από τους Ναζί και τα ερείπιά της καταστρέφονται με δυναμίτες, καθώς μπουλντόζες ισοπεδώνουν κάθε τι που έμεινε όρθιο. Στο χωράφι που απέμεινε, σπέρνεται σιτάρι και ο Χίτλερ διατάσσει την εκτύπωση νέων χαρτών χωρίς το όνομα της πόλης. Η κωμόπολη Lidice αποτελεί μοναδικό σύμβολο της Ναζιστικής θηριωδίας. Η αυλαία της κτηνωδίας του Lidice πέφτει με τον Heinrich Himmler, ο οποίος τον Οκτώβριο του 1942 δίνει διαταγή να εκτελεστούν με αέρια 242 συγγενείς και φίλοι των κατοίκων του Lidice, οι οποίοι κρατούντο μέχρι τότε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Mauthausen.

Πρόσωπα, Γερμανία, Δημοσιεύθηκε στις 28/8/2011 από Κυριάκος Χατζηπαρές

Αξιολόγηση : 4.50/5
Αξιολογήστε αυτό το άρθρο
Το παραπάνω κείμενο είναι πρωτότυπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των συντακτών. Αν επιθυμείτε να το χρησιμοποιήσετε, παρακαλούμε ενημερώστε μας προηγουμένως
Θεωρείτε οτι το άρθρο αυτό είναι ελλειπές ή ανακριβές; Δημοσιεύσετε το δικό σας άρθρο ή συμπληρώστε το παραπάνω, πατώντας εδώ
Σχετικά άρθρα

Διάσκεψη του Βάνζεε, Adolf Eichmann, Επιχείρηση 1005, Επιχείρηση Anthropoid, RSHA, Γκεστάπο, Joseph Goebbels, Επιχείρηση Reinhard

Ημερολόγιο
9 Ιουν 1942
Οι Ναζί καίνε το χωρίο Lidice στη Τσεχοσλοβακία ως αντίποινα για το θάνατο του Reinhard Heydrich. Όλος ο ανδρικός πληθυσμός εκτελείται, ενώ τα γυναικόπαιδα μεταφέρονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης
27 Μαι 1942
Ο Reinhard Heydrich, επικεφαλής της Ράιχ, τραυματίζεται σοβαρά στη Πράγα από Τσεχοσλοβάκους στρατιώτες. Θα πεθάνει λίγες μέρες αργότερα από τα τραύματα