Ιστορία του Β' Παγκοσμίου πολέμου
Αμερικανοί στρατιώτες της 1ης Μεραρχίας Πεζικού αποβιβάζονται στο Ίβο Τζίμα [πηγή:www.wikipedia.org]

Το ημερολογιο του πολεμου

Σεπ 1939
1939194019411942194319441945
ΔΤΤΠΠΣΚ
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829301
2345678

Τελευταια Αρθρογραφια

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Ο Χάρτης του Πολέμου

Εισοδος Μελων

Εγγραφή

Claus von Stauffenberg

Claus Schenk Graf von Stauffenberg

Claus von Stauffenberg

O Claus von Stauffenberg ήταν αξιωματικός του Γερμανικού Στρατού Ξηράς (Wehrmacht), ο οποίος έφτασε τον βαθμό του Συνταγματάρχη. Ήταν γιός του κόμητα Alfred von Stauffenberg και γεννήθηκε στο πατρογονικό οικογενειακό κάστρο Griefstein του Jettingen της Σουηβίας στις 15 Νοεμβρίου 1907. Η οικογένεια von Stauffenberg είναι μια από τις παλαιότερες και πλέον διακεκριμένες αριστοκρατικές (Ρωμαιοκαθολικές) οικογένειες της Γερμανίας.

Έκανε στρατιωτική καριέρα και ονομάσθηκε ανθυπολοχαγός το 1930. Από το 1926 μαζί με τους δίδυμους αδελφούς του, είχαν γνωρίσει τον Γερμανό ποιητή Stefan George, όπου και εντάχθηκαν στον κύκλο του. Από τους φίλους του ποιητή Stefan George, προέκυψαν ορισμένοι από τους πλέον αποφασισμένους εχθρούς των Ναζί, όπως άλλωστε ήταν και ο ίδιος. Σπουδάζει στην Ακαδημία Πολέμου του Βερολίνου τα σύγχρονα όπλα και το 1938 εντάσσεται στην 1η Ελαφρά Μεραρχία υπό τον Στρατηγό Erich Hopner, ο οποίος είχε εμπλακεί στη συνωμοσία εναντίον του Χίτλερ τον Σεπτέμβριο του 1938.

Το 1939 λαμβάνει μέρος στην εκστρατεία κατά της Πολωνίας. Σαν αξιωματικός εκτελεί άψογα τα καθήκοντά του, αλλά η εμπιστοσύνη του στο καθεστώς αρχίζει να κλονίζεται από τις θηριωδίες που είχαν ήδη αρχίσει να διαπράττουν μονάδες των SS. Ακολούθως λαμβάνει μέρος στην εκστρατεία κατά της Γαλλίας, όπου τιμάται με τον Σιδηρούν Σταυρό Α' τάξης. Οι θηριωδίες κατά των αιχμαλώτων πολέμου και κατά των Εβραίων προκαλούν αποστροφή στον Claus von Stauffenberg, ο οποίος το 1942 ασπάζεται αντιστασιακό κίνημα αξιωματικών της Wehrmacht. Το 1943 γίνεται Αντισυνταγματάρχης και μετατίθεται στο μέτωπο της Αφρικής (Deutsches Afrikakorps). Στις 7 Απριλίου 1943 τραυματίζεται σοβαρά από συμμαχική επιδρομή, χάνοντας το αριστερό του μάτι, το δεξί του χέρι και δύο δάχτυλα από το αριστερό του. Παρασημοφορείται με το Χρυσό Μετάλλιο Τραυματιών Πολέμου και με τον Χρυσό Σταυρό Ανδρείας. Καταφέρνει εκ νέου να ενταχθεί στην Wehrmacht παρά τον ακρωτηριασμό του και να υπηρετήσει σε μονάδα του Βερολίνου. Αρωγός του ο Στρατηγός Friedrich Olbricht, από τους πλέον ορκισμένους εχθρούς του Ναζιστικού καθεστώτος.

Ο Claus von Stauffenberg είναι ο βασικός υπαίτιος της συνωμοσίας της 20ης Ιουλίου 1944, όπου και αναλαμβάνει ο ίδιος την δολοφονία του Χίτλερ στο κέντρο επιχειρήσεων του ανατολικού μετώπου Wolfsschanze (λημέρι λύκου) στην Πολωνία. Υποστηριχτής του είναι ο Στρατηγός Friedrich Olbricht, μαζί με τον οποίο καταστρώνουν το σχέδιο της δολοφονίας του Χίτλερ. Ο νεαρός μονόχειρας Συνταγματάρχης κατορθώνει και εισχωρεί στην αίθουσα όπου ο Χίτλερ συνεδριάζει μαζί με επιτελείς του. Τοποθετεί χαρτοφύλακα ο οποίος περιέχει δυναμίτιδα βρετανικής προέλευσης κάτω από το τραπέζι του συμβουλίου κοντά στον Χίτλερ. Ο Στρατηγός Friedrich Olbricht παράλληλα, έχει οργανώσει στο Βερολίνο κλήση των Εφέδρων, οι οποίοι πραξικοπηματικά θα βοηθήσουν στην ανάληψη της εξουσίας. Ο διοικητής τους δεν γνώριζε τίποτα για την συνωμοσία και άθελά του θα βοηθούσε το πραξικόπημα, που σκοπό θα είχε την πτώση του Ναζισμού και την συνθηκολόγηση της Γερμανίας με τους Συμμάχους. Έτσι στις 20 Ιουλίου 1944 η απόπειρα δολοφονίας γίνεται, η δυναμίτιδα εκρήγνυται παρουσία του Χίτλερ στο δωμάτιο επιχειρήσεων, αλλά αυτός γλυτώνει με ελαφρύ τραυματισμό. Την σωτηρία του οφείλει κατά πολλούς στο βαρύ δρύινο τραπέζι που απορρόφησε το κύμα της έκρηξης. Στο κομφούζιο που επικρατεί και μπροστά στις φήμες περί θανάτου του Χίτλερ, ενεργοποιείται η Επιχείρηση Βαλκυρία (Operation Walküre: σχέδιο έκτακτης ανάγκης των Ναζί, το οποίο σκοπό είχε την συνέχιση της διακυβέρνησης της χώρας από αυτούς, σε περίπτωση επείγουσας και πιεστικής ανάγκης) και συλλαμβάνονται άνθρωποι των Ναζί. Γρήγορα όμως το τοπίο ξεκαθαρίζει, με αποτέλεσμα να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι Ναζί που είχαν βιαστικά συλληφθεί και να συλληφθούν όλοι οι συνωμότες, του Claus von Stauffenberg και των Στρατηγών Ludwig Beck και Friedrich Olbricht συμπεριλαμβανομένων. Μετά από συνοπτική πεντάλεπτη δίκη ενός έκτακτου Στρατοδικείου, όλοι οι συνωμότες κρίνονται ένοχοι και εκτελούνται άμεσα, αργά τη νύχτα της 21ης Ιουλίου 1944, υπό το φώς των φανών αυτοκινήτων. Στο σημείο της εκτέλεσης υπάρχει σήμερα μνημείο που θυμίζει το συμβάν στις επόμενες γενιές.

Πρόσωπα, Γερμανία, Δημοσιεύθηκε στις 1/3/2011 από Κυριάκος Χατζηπαρές

Αξιολόγηση : 4.50/5
Αξιολογήστε αυτό το άρθρο
Το παραπάνω κείμενο είναι πρωτότυπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των συντακτών. Αν επιθυμείτε να το χρησιμοποιήσετε, παρακαλούμε ενημερώστε μας προηγουμένως
Θεωρείτε οτι το άρθρο αυτό είναι ελλειπές ή ανακριβές; Δημοσιεύσετε το δικό σας άρθρο ή συμπληρώστε το παραπάνω, πατώντας εδώ
Σχετικά άρθρα

Επιχείρηση Βαλκυρία

Ημερολόγιο
20 Ιουλ 1944
Αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Χίτλερ από τον Claus von Stauffenberg