Ιστορία του Β' Παγκοσμίου πολέμου
9 Ιουνίου 1944. Η ακτή Omaha τη 3η μέρα της απόβασης στη Νορμανδία
Γιοάχιμ φον Ρίμπεντροπ

Joachim von Ribbentrop

O Ρίμπεντροπ σε φωτογραφία του 1938 (πηγή: Bundesarchiv, Bild 102-18083)

Ο Γιοάχιμ φον Ρίμπεντροπ γεννήθηκε στις 30 Απριλίου του 1893 στο Βέζελ, γιος του αξιωματικού Ούλριχ Φρίντριχ Γιοάχιμ Ρίμπεντροπ. Από το 1908 μέχρι το 1914 έζησε εκτός Γερμανίας, συμπεριλαμβανομένου και του Καναδά. Μιλούσε τέλεια την αγγλική και την γαλλική γλώσσα.

Με την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου εγκαταλείπει τον Καναδά για να πολεμήσει υπέρ της Γερμανίας. Κατά τη διάρκεια του πολέμου τιμάται με το παράσημο Σιδηρού Σταυρού. Μετά το τέλος του πολέμου, παίρνει μετάθεση στην γερμανική πρεσβεία της Κωνσταντινουπόλεως.

Το 1932 γνωρίζει τον Αδόλφο Χίτλερ και γίνεται μέλος του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος των Γερμανών Εργατών. Τον Ιούνιο του 1935 γίνεται "Έκτακτος και εξουσιοδοτημένος Πρέσβης του Γερμανικού Ράιχ". Στην θέση αυτή επιτυγχάνει τον Ιούνιο του ίδιου έτους την υπογραφή της αγγλο-γερμανικής Ναυτικής Συμφωνίας, σύμφωνα με την οποία, επιτρέπεται στο Τρίτο Ράιχ να δημιουργήσει στόλο, με ανώτατο όριο το ένα τρίτο του αγγλικού στόλου. Ένα χρόνο αργότερα, στις 26 Νοεμβρίου 1936, πετυχαίνει την υπογραφή μεταξύ της Γερμανίας και της Ιαπωνίας του "Συμφώνου κατά της Κομμουνιστικής Διεθνούς". Το 1936 γίνεται πρέσβης στο Λονδίνο και το 1938 διορίζεται Υπουργός Εξωτερικών του Τρίτου Ράιχ.

Με την έναρξη του πολέμου ο Ρίμπεντροπ χάνει την σημασία του για τον Χίτλερ, επειδή στην εποχή του πολέμου παίζει μεγαλύτερο ρόλο η στρατηγική παρά η διπλωματία. Για να βελτιώσει τις σχέσεις του με τον Χίτλερ, τοποθετεί σε κάθε σημαντική θέση του Υπουργείου του μέλη των ΕΣ ΕΣ, στην οποία ανήκει και ο ίδιος από το 1933. Επίσης, ο Ρίμπεντροπ δίνει εντολή στις πρεσβείες των κατεχόμενων χωρών να βοηθήσουν όσο μπορούν στην εκτόπιση των Εβραίων.

Αφού ο πόλεμος τελειώνει, ο Ρίμπεντροπ συλλαμβάνεται, κατηγορείται και καταδικάζεται στη Δίκη της Νυρεμβέργης για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, με ποινή τον θάνατο δι΄ απαγχονισμού. Στις 16 Οκτωβρίου 1946 η απόφαση εκτελείται και ο Ρίμπεντροπ θανατώνεται.

Πρόσωπα, Γερμανία, Δημοσιεύθηκε στις 15/2/2016 από Kostas Mastoras

Αξιολόγηση : 3.79/5
Αξιολογήστε αυτό το άρθρο
Το παραπάνω κείμενο είναι πρωτότυπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των συντακτών. Αν επιθυμείτε να το χρησιμοποιήσετε, παρακαλούμε ενημερώστε μας προηγουμένως
Θεωρείτε οτι το άρθρο αυτό είναι ελλειπές ή ανακριβές; Δημοσιεύσετε το δικό σας άρθρο ή συμπληρώστε το παραπάνω, πατώντας εδώ
Σχετικά άρθρα

Περίληψη του πολέμου, Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα, Ανατολικό Μέτωπο, Δίκη της Νυρεμβέργης, Συμφωνία του Μονάχου, Σύμφωνο Μολότωφ-Ρίμπεντροπ, Εισβολή στη Πολωνία, Η Δανία κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, Ανατολικό Μπλοκ, Η πρώτη μέρα του πολέμου, Białystok, Anti-Comintern, Βρετανο-Πολωνική Συμφωνία, Επιχείρηση Μπαρπαρόσα: Η Ολοκληρωτική Σύγκρουση Δύο Κόσμων

Ημερολόγιο
23 Αυγ 1939
Molotov και Ribbentrop υπογράφουν συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και Σοβιετικής Ένωσης για την διαμοίραση της Πολωνίας