Ιστορία του Β' Παγκοσμίου πολέμου
M36 αμερικανικό αντιαρματικό στη Λουξεμβούργο (Ιανουάριος 1945) [πηγή:www.history.army.mil]
Ivan Kozhedub

Ivan Kozhedub

Ο άσος πιλότος Ivan Kozhedub

Ο Ivan Kozhedub υπήρξε ο κορυφαίος Σοβιετικός πιλότος όλων των εποχών, καθώς και ο κορυφαίος ιπτάμενος άσος της ΕΣΣΔ και των Συμμάχων κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατέρριψε 62 εχθρικά αεροσκάφη και υπήρξε ένας από τους ελάχιστους Σοβιετικούς που έλαβαν τρεις φορές το παράσημο του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο Ivan Kozhedub γεννήθηκε το 1920 στην περιοχή του Sumy της Ουκρανίας και κατετάγη στην Σοβιετική Αεροπορία το 1940. Στην αρχή της καριέρας του ήταν εκπαιδευτής και ξεκίνησε τις μάχιμες αποστολές του το 1943. Η πρώτη του αποστολή ήταν τον Ιούλιο του 1943, στη Μάχη του Kursk, όπου η υπεροχή της Σοβιετικής αεροπορίας έναντι της Luftwaffe ήταν εμφανής. Εκεί έκανε τις πρώτες του καταρρίψεις, που ήταν δύο Junkers Ju 87 (Stuka) και ένα Messerschmitt Bf 109. Σε όλη του την καριέρα πετούσε Σοβιετικά αεροσκάφη τύπου Lavochkin La-5 και Lavochkin La-7.

Μέσα στο 1945 ο Ivan Kozhedub είχε πάνω από 50 νίκες και τον Μάρτιο του 1945 ξεπέρασε τον άλλο άσο Σοβιετικό πιλότο Alexander Pokryshkin που είχε 59 καταρρίψεις. Έτσι αναδείχτηκε ο πρώτος άσος πιλότος όλων την Συμμαχικών δυνάμεων έναντι του Άξονα με 62 καταρρίψεις, σε 120 αερομαχίες. Αίσθηση αλλά και τροφή για την Σοβιετική προπαγάνδα, είχε προκαλέσει η κατάρριψη ενός Messerschmitt Me 262, του πρώτου μαχητικού επιχειρησιακού αεριωθούμενου αεροσκάφους που κατασκευάστηκε παγκόσμια και χρησιμοποιήθηκε από την Γερμανική Luftwaffe το 1944. Τον Αύγουστο του 1945, ο Στάλιν του απένειμε το τρίτο παράσημο του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης και ήταν ο τρίτος που το έλαβε μετά τον πιλότο Alexander Pokryshkin και τον στρατάρχη Georgy Zhukov.

Αργότερα το 1948, ο Ivan Kozhedub έγινε χειριστής αεριωθουμένων μαχητικών αεροσκαφών και το 1951 έλαβε μέρος στον Πόλεμο της Κορέας, σαν διοικητής μεραρχίας καταδιωκτικών αεροσκαφών. Δεν πέταξε ποτέ σε αερομαχίες στον Πόλεμο της Κορέας, γιατί ο Στάλιν φοβόταν ότι πιθανός θάνατός του θα γκρέμιζε ένα ζωντανό θρύλο και είδωλο εκατομμυρίων Σοβιετικών. Έμεινε στο στράτευμα μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’80, όπου έγινε Στρατάρχης το έτος 1985. Πέθανε το 1991 σε ηλικία 71 ετών.

Πρόσωπα, Σοβιετική Ένωση, Δημοσιεύθηκε στις 2/8/2012 από Κυριάκος Χατζηπαρές

Αξιολόγηση : 4.21/5
Αξιολογήστε αυτό το άρθρο
Το παραπάνω κείμενο είναι πρωτότυπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των συντακτών. Αν επιθυμείτε να το χρησιμοποιήσετε, παρακαλούμε ενημερώστε μας προηγουμένως
Θεωρείτε οτι το άρθρο αυτό είναι ελλειπές ή ανακριβές; Δημοσιεύσετε το δικό σας άρθρο ή συμπληρώστε το παραπάνω, πατώντας εδώ
Σχετικά άρθρα

Ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης