Ιστορία του Β' Παγκοσμίου πολέμου
Μαχητικό Corsair εκτοξεύει πυραύλους εναντίον Ιαπωνικού οχυρού στην Okinawa [πηγή:http://www.archives.gov/research/ww2]

Το ημερολογιο του πολεμου

Σεπ 1939
1939194019411942194319441945
ΔΤΤΠΠΣΚ
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829301
2345678

Τελευταια Αρθρογραφια

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Ο Χάρτης του Πολέμου

Εισοδος Μελων

Εγγραφή

Tone

TONE

Το βαρύ καταδρομικό Tone

Το Tone ήταν πολεμικό πλοίο του Ιαπωνικού Αυτοκρατορικού Ναυτικού κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ανήκε στην κατηγορία των βαρέων καταδρομικών (Heavy Cruisers) και υπήρξε το ένα εκ των δύο βαρέων καταδρομικών κλάσης «Tone». Τα δύο καταδρομικά κλάσης «Tone» (IJN Tone και IJN Chikuma) αποτέλεσαν τα τελευταία καταδρομικά που κατασκευάστηκαν για το Ιαπωνικό Αυτοκρατορικό Ναυτικό και ήταν σχεδιασμένα για μεγάλες χρονικά αποστολές. Αυτά ήταν αναγνωρίσιμα από τους τέσσερις πύργους που είχαν μπροστά, μοναδική σχεδίαση που επέτρεπε την εκμετάλλευση του πίσω μέρους του πλοίου, εκεί όπου εύκολα το πλήρωμα μπορούσε να διαχειριστεί μέχρι 6 υδροπλάνα.

Το Tone παρεδόθη στον Ιαπωνικό Στόλο τον Νοέμβριο του 1938 από τα ναυπηγεία της Εταιρείας Mitsubishi στο Nagasaki. Είχε μήκος 189 μέτρα και το βάρος του όταν παρεδόθη ήταν περίπου 11.200 τόνοι, βάρος που τελικά έφτασε τους 15.400 τόνους, στην περίοδο του πολέμου. Η ταχύτητά του έφτανε τους 35 κόμβους και για την κίνησή του υπεύθυνες ήσαν τέσσερις προπέλες που κινούσαν 152.000 περίπου ίπποι. Ο κυρίως βαρύς οπλισμός του αποτελείτο από 8 κανόνια των 8 ιντσών (20 cm/50 caliber type 3s naval gun) τοποθετημένα ανά δύο σε τέσσερις πύργους. Είχε επίσης 8 κανόνια των 5 ιντσών και 12 αντιαεροπορικά πυροβόλα της 1 ίντσας. Έφερε τέλος 12 τορπιλοσωλήνες των 24 ιντσών και το πίσω μέρος του πλοίου ήταν σχεδιασμένο να φιλοξενεί 6 υδροπλάνα τύπου Aichi E13A. Πρώτη κύρια αποστολή του Tone ήταν στις 7 Δεκεμβρίου 1941, όπου μαζί με το «αδελφό» πλοίο Chikuma έλαβαν μέρος στην επίθεση στο Pearl Harbor. Εκεί μεταξύ των άλλων ήταν υπεύθυνα και για την πρόγνωση του καιρού. Για αυτό το λόγο, έστειλαν λίγο πριν την επίθεση υδροπλάνα τους σε αναγνωριστική πτήση πάνω από το νησί Oahu.

Tην 1η Μαρτίου 1942, τo Tone επισήμανε το παλαιό αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Edsall, κοντά στο Νησί των Χριστουγέννων. Μετά από συντονισμένες ενέργειες των Tone, Chikuma και άλλων δύο ιαπωνικών θωρηκτών, το USS Edsall βυθίζεται το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Στις 5 Απριλίου 1942, τo Tone αποτέλεσε μέρος μιας μεγάλης ιαπωνικής ομάδας κρούσης που έστειλε 315 αεροσκάφη ενάντια της πόλης του Columbo, στην Κεϋλάνη. Εκεί το αγγλικό αντιτορπιλικό HMS Tenedos, το αγγλικό εμπορικό Hector καθώς και 27 συμμαχικά αεροσκάφη καταστράφηκαν μέσα στο λιμάνι, ενώ τα βαρέα αγγλικά καταδρομικά Cornwall και HMS Dorsetshire καταστράφηκαν εν πλω.

Στη Ναυμαχία του Midway τo Tone αποτέλεσε μέρος ιαπωνικής ναυτικής δύναμης κάτω από τις διαταγές του Ναυάρχου Chūichi Nagumo. Εκεί στις 4 Ιουνίου 1942, τα Tone και Chikuma έστειλαν δύο υδροπλάνα σε αναζήτηση αμερικανικών αεροπλανοφόρων. Πράγματι τα αεροσκάφη εντόπισαν αμερικανικά πολεμικά πλοία, αλλά εξ αιτίας της εσωτερικής γραφειοκρατίας η αναφορά από το Tone δεν παρεδόθη αμέσως στο Ναύαρχο Nagumo. Κατά συνέπεια, ο κυβερνήτης του Tone είχε διατάξει ήδη τα αεροσκάφη του να προετοιμαστούν για άλλη αποστολή προτού καν λάβει απάντηση. Έτσι σύντομα το Tone δέχεται επίθεση από τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα χωρίς όμως να υποστεί ζημιές. Μετά από αυτό το Tone και το Chikuma αποσπώνται και ενσωματώνονται στη δύναμη του Ναύαρχου Boshirō Hosogaya.

Τον Αύγουστο του 1942, με την αμερικανική εισβολή στο Guadalcanal, τα Tone και Chikuma διετάχθησαν να σπεύσουν στη περιοχή και να ενσωματωθούν με τη δύναμη των ιαπωνικών αεροπλανοφόρων Shokaku, Zuikaku, Zuiho, Hiyō και Ryūjō. Λίγο αργότερα ενσωματώθηκαν μαζί τους και τα ιαπωνικά θωρηκτά Hiei και Kirishima αποτελώντας μία αξιόμαχη ναυτική δύναμη. Την δύναμη αυτή στις 24 Αυγούστου 1942 συμπληρώνουν τα ιαπωνικά καταδρομικά Kumano, Suzuya και Mogami. Την επομένη επτά υδροπλάνα από τα Tone και Chikuma προσπαθούν να εντοπίσουν τον αμερικανικό στόλο. Ένα από αυτά επισημαίνει τους Αμερικανούς, αλλά καταρρίπτεται προτού να μπορέσει να δώσει αναφορά. Εντούτοις, ένα άλλο επιτυγχάνει να δώσει αναφορά και οι Ιάπωνες επιτίθενται εναντίον αμερικανικών αεροπλανοφόρων χωρίς μεγάλες όμως απώλειες για την αμερικανική πλευρά. Αντίθετα, οι Αμερικανοί εντοπίζουν και βυθίζουν το ιαπωνικό αεροπλανοφόρο Ryūjō. Το Tone επίσης δέχεται επίθεση από αμερικανικά αεροσκάφη, αλλά χωρίς να υποστεί ζημιές, αποσύρεται στη Λιμνοθάλασσα του Truk. Δύο μήνες μετά, στις 27 Οκτωβρίου 1942, συμμετέχει στη Ναυμαχία των Νήσων Santa Cruz, όπου υδροπλάνα βυθίζουν το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Hornet και προξενούν πλήγματα στο αμερικανικό θωρηκτό USS South Dakota και στο αμερικανικό καταδρομικό USS San Juan. Στην ίδια Ναυμαχία βυθίζεται ακόμα ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό και προξενούνται μεγάλες ζημιές σε δύο ιαπωνικά καταδρομικά.

Τον Μάρτιο του 1944 το Tone περιπολεί στον Ινδικό Ωκεανό όπου στις 9 Μαρτίου 1944 βυθίζει το βρετανικό εμπορικό πλοίο Behar. Από το πλήρωμα του διασώζονται από βέβαιο πνιγμό 104 άνδρες, κατόπιν διαταγής του καπετάνιου του Tone Haruo Mayazumi, ο οποίος στην ουσία δεν υπάκουσε διαταγές ανωτέρων του, οι οποίοι δεν «ήθελαν» αιχμαλώτους. Από αυτούς 32 άνδρες παραδίδονται σαν αιχμάλωτοι πολέμου στην Batavia. Οι υπόλοιποι 72 εκτελούνται δι’ αποκεφαλισμού και ρίπτονται στη θάλασσα κατόπιν διαταγής του Ναυάρχου Sakonjo Naomasa. Μετά τον πόλεμο ο Sakonjo Naomasa εκτελείται το 1948, αφού πέρασε από δίκη και κρίθηκε ένοχος για εγκλήματα πολέμου. Ο κυβερνήτης του Tone Haruo Mayazumi δικάζεται με επιείκεια και καταδικάζεται σε επτά έτη φυλάκισης.

Τον Οκτώβριο του 1944 το Tone μαζί με το «αδελφό» πλοίο Chikuma έλαβαν μέρος στη Ναυμαχία του Leyte Gulf, την μεγαλύτερη Ναυμαχία του Δεύτερου Παγκόσμιου Πόλεμου. Στις 25 Οκτωβρίου 1944 παίρνουν μέρος σε συμπλοκή που έγινε κοντά στη Νήσο Samar. Εκεί το θωρηκτό Yamato μαζί με το καταδρομικό Chikuma βάλουν εναντίον του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Gambier Bay, το οποίο και βυθίζουν. Λίγο αργότερα το Tone μαζί με το Chikuma εμπλέκονται σε μάχη με το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Heermann και με πολλά αεροσκάφη που τα καταδιώκουν με βόμβες και τορπίλες. Το Chikuma ανταποδίδει πυρά στο USS Heermann στο οποίο προξενεί σοβαρές ζημιές, αλλά λίγο αργότερα το Chikuma βυθίζεται από πολλές τορπίλες που δέχτηκε από αεροσκάφη. Η τύχη του Tone είναι καλύτερη, μια και καταφέρνει να διαφύγει από τους διώκτες του μέσω των στενών του San Bernardino, χωρίς πολλές ζημιές.

Λίγο πριν λήξει ο Πόλεμος του Ειρηνικού, στις 24 Ιουλίου 1945, οι Αμερικανοί αποφασίζουν να επιτεθούν στο λιμάνι του Kure, όπου ναυλοχούσαν πολλά ιαπωνικά πλοία. Εκεί επίσης ήταν και τα σημαντικότερα ιαπωνικά ναυπηγεία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Σκοπός των Αμερικανών ήταν η καταστροφή όλων των πλοίων και των εγκαταστάσεων του Kure, δίνοντας το τελικό πλήγμα στο Ιαπωνικό Αυτοκρατορικό Ναυτικό. Στην επιχείρηση που κράτησε 5 ημέρες, όλα τα ιαπωνικά πλοία που στην ουσία ήταν δεμένα εκεί, καταστράφηκαν και βυθίστηκαν σε αβαθή νερά. Μεταξύ αυτών το αεροπλανοφόρο Amagi, τα θωρηκτά Hyūga, Ise, Haruna και το βαρύ καταδρομικό Tone. Το Tone έμεινε εκεί μισοβυθισμένο μέχρι τα τέλη του 1947 όπου ανασύρθηκε, διαλύθηκε και ανακυκλώθηκε.

Δυνάμεις, Ιαπωνία, Δημοσιεύθηκε στις 13/5/2012 από Κυριάκος Χατζηπαρές

Αξιολόγηση : 4.91/5
Αξιολογήστε αυτό το άρθρο
Το παραπάνω κείμενο είναι πρωτότυπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των συντακτών. Αν επιθυμείτε να το χρησιμοποιήσετε, παρακαλούμε ενημερώστε μας προηγουμένως
Θεωρείτε οτι το άρθρο αυτό είναι ελλειπές ή ανακριβές; Δημοσιεύσετε το δικό σας άρθρο ή συμπληρώστε το παραπάνω, πατώντας εδώ
Σχετικά άρθρα

Επιχείρηση Nordwind, Ναυμαχία του Truk, HMS Penelope, Chikuma, Επιχείρηση Μπαρπαρόσα: Η Ολοκληρωτική Σύγκρουση Δύο Κόσμων