Ιστορία του Β' Παγκοσμίου πολέμου
Γερμανοί αιχμάλωτοι του Αμερικανικού στρατού στο Bastogne του Βελγίου, 9 Ιανουαρίου 1945 [πηγή:http://www.theatlantic.com]

Το ημερολογιο του πολεμου

Σεπ 1939
1939194019411942194319441945
ΔΤΤΠΠΣΚ
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829301
2345678

Τελευταια Αρθρογραφια

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Ο Χάρτης του Πολέμου

Εισοδος Μελων

Εγγραφή

Ναυμαχία του Truk

Battle of Truk Lagoon

Βομβαρδισμός Ιαπωνικών πλοίων στη Λιμνοθάλασσα Truk. (Πηγή: Wikimedia Commons)

Βόρεια της Νέας Γουϊνέας στον Κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό βρίσκεται η Λιμνοθάλασσα Truk. Περικλείεται από ένα προστατευτικό ύφαλο περιμέτρου 225 χιλιόμετρων και εσωκλείει ένα φυσικό λιμάνι 2.130 τετραγωνικών χιλιομέτρων (79 επί 50 χιλιόμετρα). Η περιοχή αποτελείται από ένδεκα μεγάλα νησιά και σαράντα έξι μικρότερα τα οποία είναι γνωστά σήμερα ως Νησιά Chuuk, ενωμένα στην Ομοσπονδία Κρατών της Μικρονησίας (Federated States of Micronesia) του Ειρηνικού Ωκεανού.

Από τα μέσα του 1942 μέχρι τον Φεβρουάριο του 1944, η Λιμνοθάλασσα του Truk ήταν η έδρα του στρατηγείου και η πύλη εξόρμησης του κυρίως σώματος κρούσης του Ιαπωνικού Αυτοκρατορικού Στόλου. Από τον Αύγουστο του 1942, ο Ιάπωνας Ναύαρχος Isoroku Yamamoto, Διοικητής του Στόλου, είχε το αρχηγείο του στο θωρηκτό Yamato το οποίο ελλιμενίζονταν στη Λιμνοθάλασσα του Truk. Μετά τον θάνατο του Isoroku Yamamoto, ο αντικαταστάτης του Ναύαρχος Mineichi Koga, επίσης είχε το αρχηγείο του στη Λιμνοθάλασσα του Truk, αλλά επάνω στο θωρηκτό Musashi. Από εκείνη την γεωγραφικά ευνοημένη θέση, ο Ιαπωνικός Αυτοκρατορικός Στόλος έλεγχε την ευρύτερη περιοχή, ανατολικά και νότια στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Πέντε αεροδιάδρομοι, βάση τορπιλακάτων, σταθμός επισκευής υποβρυχίων, βάσεις υδροπλάνων, σταθμοί επικοινωνιών και ραντάρ είχαν κατασκευαστεί στη Λιμνοθάλασσα του Truk, πριν και κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου από τους Ιάπωνες. Εκεί αγκυροβολούσαν τα γιγαντιαία θωρηκτά Yamato και Musashi, πολλά αεροπλανοφόρα, καταδρομικά, αντιτορπιλικά, υποβρύχια, ναρκαλιευτικά, τορπιλάκατοι, καθώς και μεγάλος αριθμός παντός είδους βοηθητικών σκάφων. Όλα αυτά προστατεύονταν από μεγάλο αριθμό παράκτιων αμυντικών πυροβόλων όπλων και υποστηρίζονταν από πολλούς άνδρες, εγκαταστάσεις και υποδομές στήριξης. Για πολλούς η Λιμνοθάλασσα του Truk ήταν το Pearl Harbor των Ιαπώνων.

Στις αρχές του 1944 οι Αμερικανοί εισβάλανε και κατέλαβαν τα Νησιά Marshall εξουδετερώνοντας την εκεί Ιαπωνική φρουρά. Έτσι δημιούργησαν προγεφύρωμα και βάση, με απώτερο σκοπό την επίθεση στο Truk, το οποίο πια ευρίσκετο στην εμβέλειά τους. Μετά την κατάληψη των Νήσων Marshall, οι Ιάπωνες φοβούμενοι μαζική επίθεση των Αμερικανών άρχισαν να αποσύρουν τον Στόλο τους από την Λιμνοθάλασσα του Truk και μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου 1944 είχαν αποσύρει το μέγιστο και κυριότερο μέρος του Στόλου, αφήνοντας δευτερεύοντα πλοία για δόλωμα. Στις 17 Φεβρουαρίου 1944 το Αμερικανικό Ναυαρχείο διέταξε μαζική επίθεση των Αμερικανικών δυνάμεων κατά της Ιαπωνικής βάσης της Λιμνοθάλασσας του Truk. Η επιχείρηση Hailstone διήρκησε δύο μέρες και ήταν καταστροφική για τους Ιάπωνες. Οι Αμερικανοί επιτέθηκαν με 12 αεροπλανοφόρα, 7 θωρηκτά, 10 υποβρύχια, 45 καταδρομικά και αντιτορπιλικά, είχαν δε στη διάθεσή τους περίπου 600 αεροσκάφη. Μέσα στο Ιαπωνικό λιμάνι είχαν μείνει μόνο 6 ελαφρά καταδρομικά, 8 αντιτορπιλικά ή άλλα μικρότερα πλοία, καθώς και πολλά εμπορικά Ιαπωνικά πλοία. Επακολούθησε η Ναυμαχία του Truk, μία από τις σημαντικότερες μάχες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Αμερικανοί επιτίθονταν με τα αεροσκάφη τους για δύο μέρες συνεχώς, βυθίζοντας ανεξαιρέτως οποιοδήποτε πλοίο ευρίσκετο στην εμβέλειά τους μέσα στη Λιμνοθάλασσα. Όποιο πλοίο επιχειρούσε έξοδο, φρόντιζαν για την βύθισή του τα Αμερικανικά υποβρύχια και άλλα πλοία, τα οποία ευρίσκοντο στις εξόδους της Λιμνοθάλασσας. Ο απολογισμός ήταν βαρύς για τους Ιάπωνες: 6 καταδρομικά, 4 αντιτορπιλικά, 3 μικρότερα πολεμικά, 2 υποβρύχια και περίπου 35 εμπορικά πλοία βυθίστηκαν. Επίσης 270 Ιαπωνικά αεροσκάφη καταστράφηκαν, τα περισσότερα στο έδαφος. Η άμυνα των Ιαπώνων ήταν ασθενής, με αποτέλεσμα οι απώλειες των Αμερικανών να περιοριστούν σε 25 μόνον αεροσκάφη.

Οι Αμερικανοί όμως δεν αρκέστηκαν στην νικηφόρα έκβαση της επιχείρησης Hailstone. Στις 29 και 30 Απριλίου 1944 το λόγο είχαν τα βομβαρδιστικά αεροσκάφη B-24 Liberator και B-29 Superfortress, τα οποία ισοπέδωσαν στη κυριολεξία με τις βόμβες τους όλες τις επίγειες εγκαταστάσεις και οτιδήποτε είχε διασωθεί από τη Ναυμαχία του Truk. Οι επιθέσεις ήταν τόσο επιτυχείς που δεν υπήρξε καμία ανάγκη για εισβολή χερσαίων δυνάμεων στη περιοχή του Truk, το οποίο και δεν απασχόλησε πλέον τους Αμερικανούς για το υπόλοιπο του πολέμου.

Πολύ αργότερα, το 1969, ο διάσημος Γάλλος ωκεανογράφος Jacques-Yves Cousteau ασχολήθηκε με τα ναυάγια της Λιμνοθάλασσας του Truk. Οι υποβρύχιες κινηματογραφικές του λήψεις ανέδειξαν τα ναυάγια σε ντοκιμαντέρ της Γαλλικής τηλεόρασης το 1971. Από τότε η περιοχή έγινε διάσημη και ο «παράδεισος» για τους ερασιτέχνες δύτες που εξερευνούν τα αναρίθμητα ναυάγια και ευρήματα της Ναυμαχίας του Truk.

Αρθρογραφία, Δημοσιεύθηκε στις 11/2/2012 από Κυριάκος Χατζηπαρές

Αξιολόγηση : 4.88/5
Αξιολογήστε αυτό το άρθρο
Το παραπάνω κείμενο είναι πρωτότυπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των συντακτών. Αν επιθυμείτε να το χρησιμοποιήσετε, παρακαλούμε ενημερώστε μας προηγουμένως
Θεωρείτε οτι το άρθρο αυτό είναι ελλειπές ή ανακριβές; Δημοσιεύσετε το δικό σας άρθρο ή συμπληρώστε το παραπάνω, πατώντας εδώ