Ιστορία του Β' Παγκοσμίου πολέμου
Το θωρηκτό USS West Virginia ενώ φλέγεται μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ [πηγή:http://www.archives.gov/research/ww2/photos]

Το ημερολογιο του πολεμου

Σεπ 1939
1939194019411942194319441945
ΔΤΤΠΠΣΚ
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829301
2345678

Τελευταια Αρθρογραφια

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Ο Χάρτης του Πολέμου

Εισοδος Μελων

Εγγραφή

Η CIA και οι Ναζί: Υπόθεση Γκέλεν

CIA & Nazi: Gehlen Organization

O συνταγματάρχης Reinhard Gehlen. Πηγή: http://en.wikipedia.org/wiki/Reinhard_Gehlen

22 Μαΐου 1945. Λίγες ημέρες μετά την συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας, ο συνταγματάρχης της Βέρμαχτ, Ράινχαρτ Γκέλεν, παραδίνεται οικιοθελώς στις Αμερικανικές δυνάμεις. Εκ πρώτης όψεως η κίνηση αυτή φάνταζε λογική, καθώς ένας Γερμανός αξιωματικός δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να πέσει στα χέρια των Σοβιετικών.
Ωστόσο τα πράγματα δεν ήταν τόσο απλά. Ο ρόλος του κατά τη διάρκεια του πολέμου, και η μοιραία απόφαση που είχε λάβει, θα άνοιγαν την αυλαία σε μια από τις πιο σκοτεινές υποθέσεις της μεταπολεμικής εποχής.
Ο συνταγματάρχης Γκέλεν, κατά τη διάρκεια του πολέμου ήταν υπεύθυνος για θέματα κατασκοπείας, που αφορούσαν τον Κόκκινο Στρατό και το Ανατολικό Μέτωπο. Όντας διορατικός, είχε διαβλέψει την επερχόμενη ρήξη μεταξύ των δυο νέων υπερδυνάμεων, και αποφάσισε να την χρησιμοποιήσει προς όφελος του.
Μερικούς μήνες πριν την ήττα της Γερμανίας, διέταξε τους υφισταμένους του στο γραφείο πληροφοριών να φωτογραφίσουν όλα τα απόρρητα έγγραφα, να τοποθετήσουν τα αντίγραφα τους σε μεταλλικά κουτιά, και να τα θάψουν σε διάφορα μέρη στις Βαυαρικές Άλπεις.
Μόλις παρουσιάστηκε στις Αμερικάνικες δυνάμεις γνωστοποίησε την ύπαρξη των μικροφίλμ και δεσμεύτηκε ότι είναι στη διάθεση τους, με μοναδικό αντάλλαγμα την ελευθερία του. Παράλληλα προσπάθησε να τους πείσει να συνεργαστούν, προτάσσοντας ως επιχειρήματα την πτώση του καθεστώτος του Γ' Ράιχ και τα αντικομουνιστικά του αισθήματα.
Το ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί που διέθετε πολύ σύντομα απέφερε καρπούς. Οι Αμερικανοί δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη. Αν και γνώριζαν ότι με το να θέσουν στην υπηρεσία τους έναν Γερμανό Συνταγματάρχη, προέβαιναν σε μια πράξη ηθικά ανεπίτρεπτη, είχαν υπόψη τους ότι οι ισορροπίες είχαν μεταβληθεί. Ο εχθρός τώρα είχε μετατοπιστεί στην Μόσχα. Ένας φύσει αντισοβιετικός αξιωματικός, με δεδομένη εμπειρία στην κατασκοπεία, θα μπορούσε να γίνει τα "μάτια και τα αυτιά τους", στο Σιδηρούν Παραπέτασμα.
Αφού μεταφέρθηκε για ένα μικρό διάστημα στις ΗΠΑ, όπου και ανακρίθηκε, το καλοκαίρι του 1946 επέστρεφε πίσω για να εργαστεί πλέον για λογαριασμό της CIA(που ιδρύθηκε το 1947), ως ειδικός σε θέματα Σοβιετικής κατασκοπείας.
Πολύ σύντομα απέκτησε ελευθερία κινήσεων. Η ομάδα που δημιούργησε με την ονομασία Οργάνωση Γκέλεν(Gehlen Organization), είχε αναπτύξει ένα κολοσσιαίο δίκτυο, και εκτός των άλλων, περιελάμβανε διαβόητους εγκληματίες πολέμου και πρώην στελέχη της Γκεστάπο και των ΕΣ ΕΣ.
Το 1956, την περίοδο που διατελούσε Καγκελάριος, ο Κόνραντ Αντενάουερ, η οργάνωση του εντάχθηκε στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Δυτικής Γερμανίας, και αποτέλεσε τον πυρήνα της νέας υπηρεσίας πληροφοριών, της Bundesnachrichtendienst, στην οποία ο Γκέλεν τέθηκε επικεφαλής μέχρι την απόσυρση του το 1968.
Η συμβολή του στις Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στα πλαίσια του Ψυχρού πολέμου, παραμένει μέχρι και σήμερα αμφιλεγόμενη. Τον Οκτώβριο του 1998, επί προεδρίας Κλίντον, ξεκίνησε μια σειρά αποχαρακτηρισμών απόρρητων εγγράφων (Disclosure Act), που αφορούσαν την συνεργασία των ΗΠΑ, με Ναζί εγκληματίες πολέμου.
Από τα έγγραφα αυτά πρόεκυψε ότι, από τις πληροφορίες που διαβίβαζε ο Γκέλεν και η ομάδα του όλα αυτά τα χρόνια, το 90% ήταν από εσφαλμένες, έως τη χειρότερη περίπτωση ψευδείς. Πληροφορίες που έκαναν λόγο για ανύπαρκτα μεθοριακά επεισόδια, υποτιθέμενες μετακινήσεις στρατευμάτων, εντατικό επανεξοπλισμό του Ερυθρού Στρατού, και άλλα πολλά, είχαν ως διατυπωμένο στόχο να πυροδοτήσουν το κλίμα, αλλά κυρίως να τονίσουν την σπουδαιότητα της ομάδας, επιτρέποντας στον Γερμανό αξιωματικό να έχει λυμένα τα χέρια του, με όσο γίνεται λιγότερο έλεγχο από τους νέους του προϊστάμενους.
Προκαλεί έκπληξη, αλλά η Οργάνωση Γκέλεν υπήρξε ο κυριότερος σύνδεσμος των Αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στην Γερμανία, την περίοδο του Ψυχρού πολέμου.

Πρόσωπα, Γερμανία, Δημοσιεύθηκε στις 30/10/2011 από Παναγιώτης Δελής

Αξιολόγηση : 4.47/5
Αξιολογήστε αυτό το άρθρο
Το παραπάνω κείμενο είναι πρωτότυπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των συντακτών. Αν επιθυμείτε να το χρησιμοποιήσετε, παρακαλούμε ενημερώστε μας προηγουμένως
Θεωρείτε οτι το άρθρο αυτό είναι ελλειπές ή ανακριβές; Δημοσιεύσετε το δικό σας άρθρο ή συμπληρώστε το παραπάνω, πατώντας εδώ