Ιστορία του Β' Παγκοσμίου πολέμου
Εβραίοι πολίτες μεταφέρονται, μετά την καταστροφή του γκέτου της Βαρσοβίας [πηγή:WWII War Crimes Records]
Junkers Ju 52

Junkers Ju 52

Junkers Ju 52 (copyright holders: www.military-aircraft.org.uk)

Το Junkers Ju 52 ήταν Γερμανικό επιβατικό αεροσκάφος κατασκευασμένο από την Γερμανική Εταιρεία Junkers. Άρχισε να κατασκευάζεται το 1931 και κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο τα περισσότερα από αυτά τα αεροσκάφη μετατράπηκαν σε στρατιωτικά μεταγωγικά. Φυσικά κατά τη διάρκεια του Πολέμου η παραγωγή τους συνεχίστηκε μέχρι το 1945, όπου και καταστράφηκαν οι εγκαταστάσεις της Εταιρείας από τους Συμμάχους.

Το 1933 ο Γερμανός μηχανικός και ιδρυτής της Εταιρείας Hugo Junkers, ήρθε σε διαμάχη με το Ναζιστικό Κόμμα, διότι οι Ναζί ήθελαν να καρπωθούν την Εταιρεία του. Τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό και του απαγορεύτηκε κάθε επαγγελματική δραστηριότητα, ενώ στο εργοστάσιό του συνεχιζόταν η παραγωγή αεροσκαφών. Πέθανε το 1935, όπου οι Ναζί κατόρθωσαν να πάρουν στα χέρια τους την Εταιρεία. Μέχρι την έναρξη του Πολέμου το Junkers Ju 52 αποτελούσε το κύριο μεταφορικό μέσον της Γερμανικής Lufthansa, με 190 περίπου αεροσκάφη.

Το Junkers Ju 52 είχε πλήρωμα δύο πιλότων και ενός ασυρματιστή και μπορούσε να μεταφέρει 15 επιβάτες. Έφερε τρείς κινητήρες της BMW μοντέλο 132T, ισχύος 720 ίππων έκαστος. Χαρακτηριστική ήταν η θέση των κινητήρων, δύο στα φτερά και ενός στο ρύγχος του αεροσκάφους, θέση που το έκανε διάσημο αλλά και αναγνωρίσιμο από κάθε παρατηρητή. Είχε μέγιστη ταχύτητα 265 km/h και αυτονομία που έφτανε τα 870 χιλιόμετρα. Όταν μετατράπηκε σε στρατιωτικό, μπορούσε να μεταφέρει 18 στρατιώτες με πλήρη εξάρτηση. Χρησιμοποιήθηκε ευρέως από τη Luftwaffe και μεταξύ των άλλων μετώπων πολέμησε και στη Μάχη της Κρήτης μεταφέροντας εφόδια και στρατιώτες.

Ένα Junkers Ju 52 με την ονομασία "Immelmann" αποτελούσε το προσωπικό αεροσκάφος του Χίτλερ από το 1932 έως το 1939, το οποίο οδηγούσε σχεδόν πάντα ο πιλότος Hans Baur. Το αεροσκάφος αυτό στα χρόνια του Πολέμου αντικαταστάθηκε από το ισχυρότερο τετρακινητήριο αεροσκάφος Focke-Wulf Fw 200 Condor.

Το Junkers Ju 52 ήταν δημοφιλές στους περισσότερους αερομεταφορείς όλου του κόσμου, τόσο πριν όσο και μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Του είχαν δώσει το προσωνύμιο “Tante Ju”, δηλαδή «η θεία Ju», πράγμα το οποίο δήλωνε την φιλικότητα και την αγάπη με την οποία το είχε περιβάλει ο κόσμος. Κατασκευάστηκαν περίπου 5.000 αεροσκάφη του τύπου αυτού και πάνω από 25 χώρες το χρησιμοποίησαν για πολιτικούς, αλλά και για στρατιωτικούς σκοπούς. Ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα, όπου λίγο πριν την έναρξη του Πολέμου, η Ελληνική Εταιρία Εναερίων Συγκοινωνιών είχε στη κατοχή της τρία από αυτά τα αεροσκάφη.

Δυνάμεις, Γερμανία, Δημοσιεύθηκε στις 29/10/2011 από Κυριάκος Χατζηπαρές

Αξιολόγηση : 4.50/5
Αξιολογήστε αυτό το άρθρο
Το παραπάνω κείμενο είναι πρωτότυπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των συντακτών. Αν επιθυμείτε να το χρησιμοποιήσετε, παρακαλούμε ενημερώστε μας προηγουμένως
Θεωρείτε οτι το άρθρο αυτό είναι ελλειπές ή ανακριβές; Δημοσιεύσετε το δικό σας άρθρο ή συμπληρώστε το παραπάνω, πατώντας εδώ
Σχετικά άρθρα

Επιχείρηση Blue