Ιστορία του Β' Παγκοσμίου πολέμου
Βομβαρδιστικό Dauntless καθώς προσγειώνεται στο Αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Hornet [πηγή:http://upload.wikimedia.org]

Το ημερολογιο του πολεμου

Σεπ 1939
1939194019411942194319441945
ΔΤΤΠΠΣΚ
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829301
2345678

Τελευταια Αρθρογραφια

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Ο Χάρτης του Πολέμου

Εισοδος Μελων

Εγγραφή

Martin Bormann

Martin Bormann

Ο Martin Bormann (Πηγή: Deutsches Bundesarchiv)

Ο Martin Bormann ήταν Γερμανός ανώτατος αξιωματούχος των Ναζί και διετέλεσε ιδιαίτερος γραμματέας του Αδόλφου Χίτλερ. Ήταν άνθρωπος της απόλυτης εμπιστοσύνης του Χίτλερ και κατά το τέλος του πολέμου είχε προαχθεί ιεραρχικά σε θέση δευτέρου τη τάξει - αμέσως μετά από τον Αδόλφο Χίτλερ - στο Γερμανικό Ράιχ.
Ο Martin Bormann γεννήθηκε στη πόλη του Wegeleben στις 17 Ιουνίου 1900, αλλά μεγάλωσε στη Βαϊμάρη, εκεί όπου το 1909 μετακόμισε η οικογένειά του. Κατά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου ο Martin Bormann κατατάχτηκε στο στρατό, αλλά δεν πήρε μέρος σε κάποια μάχη. Σε ηλικία 22 χρονών γίνεται ενεργό μέλος της ακροδεξιάς και αντισημιτικής οργάνωσης Rossbach Freikorps και εμπλέκεται στη δολοφονία του πρώην δασκάλου του στο Δημοτικό Σχολείο και γνωστού κομμουνιστή Walther Kadow. Για την πράξη του αυτή συλλαμβάνεται και καταδικάζεται σε ποινή φυλάκισης ενός έτους, μια και δεν απεδείχθη ότι ήταν ο δολοφόνος του Walther Kadow, αλλά ότι είχε βοηθήσει και κατευθύνει αυτή τη πολιτική δολοφονία. Το 1927 γίνεται μέλος του Εθνικοσοσιαλιστικού Γερμανικού Κόμματος και μετά δύο χρόνια γνωρίζει από κοντά τον Αδόλφο Χίτλερ. Χρόνο με το χρόνο αναρριχάται στην ηγεσία του Κόμματος και το 1933 ο Martin Bormann προάγεται σε προϊστάμενο του γραφείου του Αρχηγού του Ράιχ και σε προϊστάμενο του πολιτικού επιτελείου του γραμματέα του Χίτλερ, Rudolf Hess. Εκμεταλλεύεται τη θέση του και μέσα σε λίγο χρόνο κατορθώνει να γίνει απολύτως απαραίτητος στον ίδιο τον Αδόλφο Χίτλερ. Μέχρι το τέλος του πολέμου, παραμένει στην ανωνυμία και εξελίσσεται σε μεγάλο δολοπλόκο και δεξί χέρι του Αδόλφου Χίτλερ. Σε δολοπλοκίες του οφείλεται και η καθαίρεση του Hermann Göring από τον Αδόλφο Χίτλερ τις τελευταίες μέρες του πολέμου.

Ο Martin Bormann ήταν συνέχεια κοντά στον Χίτλερ και κρατώντας την agenda του, κανόνιζε ποιός και πότε θα τον συναντούσε. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ο Martin Bormann διατηρεί την ισχύ του, χωρίς όμως να επιδεικνύει αυτή του τη δύναμη, παραμένοντας άνθρωπος του παρασκηνίου. Στις 9 Οκτωβρίου 1942 υπογράφει διάταγμα στο οποίο αναφερόταν ότι "η οριστική λύση για την εξάλειψη των απανταχού ευρισκομένων στην Ευρώπη Εβραίων, δεν μπορεί πλέον να επιτευχθεί με τη μέθοδο της μετανάστευσης, αλλά με την χρήση της ωμής βίας". Για αυτό το λόγο τον επόμενο χρόνο δίνει απόλυτη εξουσία στον Adolf Eichmann, ο οποίος αναλαμβάνει μεθοδικά την εξολόθρευση των Εβραίων. Η τραχύτητα του χαρακτήρα του Martin Bormann αποδεικνύεται σε πολλά υπομνήματά του και διαταγές. Σε ένα από αυτά αναφέρει τα εξής φρικιαστικά για τους Σλάβους: "Οι Σλάβοι υπάρχουν μόνο για να δουλεύουν για λογαριασμό του μεγάλου Γερμανικού Ράιχ. Όταν δεν θα τους χρειαζόμαστε, θα τους αφήνουμε να πεθάνουν. Η γονιμότητα στους Σλάβους είναι ανεπιθύμητη."

Τον Απρίλιο του 1945 το τέλος για το Τρίτο Ράιχ πλησιάζει και ο Martin Bormann μαζί με τον Φύρερ του και άλλους πιστούς του καθεστώτος, κλείνονται στα υπόγεια της Καγκελαρίας. Εκεί στις 29 Απριλίου 1945 ο Αδόλφος Χίτλερ παντρεύεται την Eva Braun με πολιτικό γάμο και μάρτυρες τον Martin Bormann και τον Joseph Goebbels. Την επομένη ο Χίτλερ και η Eva Braun αυτοκτονούν και στις 1 Μαΐου 1945, το ίδιο τέλος έχει ο Joseph Goebbels και η σύζυγός του Magda. Ο Martin Bormann έχει ρητή διαταγή από τον ίδιο τον Χίτλερ να επιζήσει και να συνεχίσει το κοινό τους έργο και έτσι αμέσως μετά την αυτοκτονία του Joseph Goebbels, σχεδιάζεται ομαδική απόδραση των ανθρώπων που έχουν παραμείνει στο καταφύγιο, με επικεφαλής τον ίδιο. Το σχέδιο είναι να ενωθούν με Γερμανική Ταξιαρχία στο σταθμό Friedrichstrasse του μετρό και από εκεί να διαφύγουν διασπώντας τις Σοβιετικές δυνάμεις. Κατορθώνουν μέσω υπογείων στοών να φτάσουν εκεί, αλλά διασπόνται από τον Σοβιετικό Στρατό και το καταιγιστικό εχθρικό πυρ. Στο σημείο αυτό, που το τέλος έχει έρθει, οι απόψεις για το τέλος του Martin Bormann διίστανται. Αναφέρθηκε από Γερμανούς που τον ακολουθούσαν ότι έπεσε νεκρός από εχθρικά πυρά, αλλά αυτή η μαρτυρία μπορεί να είναι και ψευδής, μια και σαν διάδοχος του Αδόλφου Χίτλερ, έπρεπε να «προστατευτεί» από τους οπαδούς του και να πειστεί ο κόσμος ότι είναι νεκρός. Την επόμενη χρονιά αναφέρθηκε ότι θεάθηκε σε περιοχή της Βόρειας Ιταλίας και ειπώθηκε ότι διέφυγε και εγκαταστάθηκε στην Αργεντινή. Χωρίς όμως να έχει βρεθεί η σορός του, οι φήμες αυτές παρέμειναν μέχρι το 1998, όπου σε τεστ DNA που έγινε σε πτώμα που βρέθηκε τυχαία σε ανασκαφές στο Βερολίνο, ταυτοποιήθηκε με απόλυτη σιγουριά ότι επρόκειτο για τη σορό του Martin Bormann. Είχε πέσει τελικά από εχθρικά πυρά την ημέρα της απόδρασής του.

Πρόσωπα, Γερμανία, Δημοσιεύθηκε στις 12/10/2011 από Κυριάκος Χατζηπαρές

Αξιολόγηση : 4.11/5
Αξιολογήστε αυτό το άρθρο
Το παραπάνω κείμενο είναι πρωτότυπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των συντακτών. Αν επιθυμείτε να το χρησιμοποιήσετε, παρακαλούμε ενημερώστε μας προηγουμένως
Θεωρείτε οτι το άρθρο αυτό είναι ελλειπές ή ανακριβές; Δημοσιεύσετε το δικό σας άρθρο ή συμπληρώστε το παραπάνω, πατώντας εδώ
Σχετικά άρθρα

Δίκη της Νυρεμβέργης, Hermann Göring, Eva Braun