Ιστορία του Β' Παγκοσμίου πολέμου
Στρατιώτες της 55ης Στρατιάς στο Wernberg της Γερμανίας, 22 Απριλίου 1945 [πηγή:http://www.warhistoryonline.com]

Το ημερολογιο του πολεμου

Σεπ 1939
1939194019411942194319441945
ΔΤΤΠΠΣΚ
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829301
2345678

Τελευταια Αρθρογραφια

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Ο Χάρτης του Πολέμου

Εισοδος Μελων

Εγγραφή

Yamato

Yamato

Το θωρηκτό Yamato

Το Yamato ήταν πολεμικό θωρηκτό πλοίο του Ιαπωνικού Αυτοκρατορικού Ναυτικού κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, που μαζί με το Musashi αποτελούσαν τα δύο Ιαπωνικά θωρηκτά πλοία κλάσης Yamatο. Ήσαν τα μεγαλύτερα, βαρύτερα και πλέον καλά οπλισμένα θωρηκτά που κατασκευάστηκαν ποτέ. Υπήρξε ναυαρχίδα των Ναυάρχων Isoroku Yamamoto, (Μάχη του Μίντγουει) και Takeo Kurita (Ναυμαχία του Leyte Gulf).

Κατά παράβαση διεθνών ναυτικών συνθηκών (Λονδίνου, Ουάσινγκτον) που δεν επέτρεπαν την ύπαρξη τόσο μεγάλων και τόσο βαριά οπλισμένων πολεμικών πλοίων (π.χ. όχι μεγαλύτερα κανόνια από αυτά των 16 ιντσών), το Yamato τελικά κατασκευάστηκε στα ναυπηγία του Kure (επαρχία Χιροσίμα) από το 1937 έως το 1940 και ανέλαβε υπηρεσία τον Δεκέμβριο του 1941. Είχε μήκος 263 μέτρα και το βάρος του ήταν 72.800 τόνοι περίπου, όταν ήταν φορτωμένο και ετοιμοπόλεμο. Η ταχύτητά του έφτανε τους 27 κόμβους και η ιπποδύναμή του ήταν σχεδόν 150.000 ίπποι, που μεταδίδονταν στις τέσσερις προπέλες του. Ο οπλισμός του το 1945 αποτελείτο από 9 τεράστια κανόνια των 18,1 ιντσών (40 cm/45 type 94 naval gun), τα μεγαλύτερα κανόνια που τοποθετήθηκαν ποτέ σε πλοίο, κάθε ένα από τα οποία ζύγιζε 162 τόνους και έριχνε 42 χιλιόμετρα μακριά. Αυτά ήσαν παρατεταγμένα σε τριάδες και πάνω σε τρείς πύργους. Είχε επίσης 6 κανόνια των 6,1 ιντσών και 24 κανόνια των 5 ιντσών. Έφερε τα περισσότερα αντιαεροπορικά πολυβόλα της μιας ίντσας που θα μπορούσαν να εγκατασταθούν, ο αριθμός των οποίων έφτανε τα 162(!). Άλλα 4 μικρότερα αντιαεροπορικά της μισής ίντσας ήταν επίσης εγκατεστημένα. Έφερε τέλος 7 υδροπλάνα που απογειωνόντουσαν από δύο καταπέλτες. Για όλα αυτά φρόντιζε μία μικρή κοινωνία 2.700 περίπου ανδρών.

Έλαβε μέρος στη Ναυμαχία του Midway (4-7 Ιουνίου 1942) όπου οι Ιάπωνες δέχτηκαν την πρώτη μεγάλη ήττα τους χάνοντας τη μέχρι τότε παντοκρατορία τους στον Ειρηνικό. Οι απώλειες για τους Ιάπωνες ήσαν μεγάλες, μεταξύ των οποίων και τα 4 αεροπλανοφόρα τους που είχαν λάβει μέρος εκεί. Το Yamato ήταν παρόν και στη Ναυμαχία της Θάλασσας των Φιλιππίνων τον Ιούνιο του 1944, χωρίς όμως να παίξει εκεί ιδιαίτερο ρόλο.

Μετά από λίγους μήνες ο ρόλος του γίνεται περισσότερο ενεργός στη Ναυμαχία του Leyte Gulf. Εκεί στις 23 Οκτωβρίου 1944 το Yamato μαζί με το Musashi και άλλα θωρηκτά διαπλέοντας το νησί Palawan, δέχονται επίθεση από τα υποβρύχια USS Darter και USS Dace, με αποτέλεσμα να βυθιστούν το καταδρομικό Maya και η ναυαρχίδα του Ναύαρχου Takeo Kurita, το καταδρομικό Atago. Ο Ναύαρχος Takeo Kurita επέζησε από την βύθιση του Atago και μεταφέρθηκε στο Yamato, το οποίο και έκανε νέα ναυαρχίδα του. Στις 9 το πρωί της 25ης Οκτωβρίου 1944, το Yamato μαζί με το καταδρομικό Chikuma βάλουν εναντίον του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Gambier Bay, το οποίο και βυθίζουν. Ενώ το αδελφό του πλοίο Musashi βυθίζεται στη μάχη, το Yamato βγαίνει αλώβητο από τη Ναυμαχία του Leyte Gulf και καταφεύγει με τον υπόλοιπο στόλο του Ναύαρχου Takeo Kurita στο Brunei, στο νησί Borneo.

Την 1η Απριλίου 1945 οι Αμερικανοί εισέβαλαν στην Οκινάουα. Σε απάντηση, το Αυτοκρατορικό Ιαπωνικό Ναυτικό οργανώνει μια αποστολή με κωδικό «Eπιχείρηση Ten-Go», την τελευταία μεγάλη ναυτική επιχείρηση των Ιαπώνων στον Ειρηνικό, η οποία δεσμεύει σχεδόν όλο τον Ιαπωνικό Στόλο. Το Yamato μαζί με 9 ακόμη πλοία θα απέπλεαν με προορισμό το νησί Οκινάουα, όπου θα επιτίθονταν στις Αμερικανικές δυνάμεις που είχαν συγκεντρωθεί στο νησί. Το σχέδιο ήταν να οργανωθεί αποστολή αυτοκτονίας, αφού τα πλοία θα είχαν καύσιμα αρκετά μόνον για να φτάσουν εκεί. Το Yamato θα προσάραζε επίτηδες, θα χρησίμευε σαν πυροβολείο και θα συνέχιζε τους βομβαρδισμούς (αβύθιστο) μέχρι την ολοκληρωτική καταστροφή του. Τα πλοία δεν θα είχαν αεροπορική υποστήριξη, γεγονός που θα τα άφηνε απροστάτευτα απέναντι στους Αμερικανούς. Κανένα Ιαπωνικό αεροπλανοφόρο δεν συνοδεύει το στόλο, έναντι 11 Αμερικανικών που θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην Ναυμαχία που θα ακολουθήσει. Τελικά το θωρηκτό φορτώνεται πλήρως με πυρομαχικά, με το 60% των καυσίμων που θα μπορούσε να πάρει και ξεκινά με τον υπόλοιπο στόλο. Μαζί τους αρκετές μονάδες καμικάζι, έτοιμες για την τελική μάχη. Πάνω από 100 αεροσκάφη με πιλότους καμικάζι έλαβαν μέρος. Όλα έπεσαν σε εχθρικούς στόχους προξενώντας μεγάλες ζημιές και πολλούς θανάτους, χωρίς όμως να κατορθώσουν να βυθίσουν κάποιο πλοίο.

Νωρίς το πρωί της 7ης Απριλίου 1945 άρχισαν οι εχθροπραξίες, με κορύφωμα εκείνου του πρωινού τη βύθιση του Ιαπωνικού αντιτορπιλικού Asashimo. Ακολούθως λίγο μετά το μεσημέρι αντιτορπιλικά περικυκλώνουν το Yamato και αρχίζει επίθεση διαρκείας εναντίον του με βόμβες και τορπίλες. Το Yamato αμύνεται και καταφέρνει μεν πλήγματα, αλλά 4 τορπίλες το χτυπούν, με αποτέλεσμα να πάρει μικρή κλίση προς τα αριστερά. Λίγο αργότερα δεύτερο κύμα επίθεσης ξεκινά με βομβαρδιστικά καθέτου εφορμήσεως από πάνω του και τορπιλοπλάνα από όλες τις πλαϊνές κατευθύνσεις. Ακόμα 4 τορπίλες πλήττουν το θωρηκτό, το οποίο παίρνει μεγαλύτερη κλίση από πριν. Κοντά στις 2 το μεσημέρι εκδηλώνεται η τρίτη και καθοριστική επίθεση. Βόμβες και τορπίλες σφυροκοπούν εκ νέου το θωρηκτό, χωρίς πλέον να μπορεί να προβάλει αντίσταση και λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι δίδεται διαταγή εγκατάλειψης του πλοίου την ώρα ακριβώς που το καταδρομικό Yahagi βυθιζόταν από άλλη συνδυασμένη επίθεση αεροσκαφών. Το Yamato δέχεται την τελευταία επίθεση από τορπιλοπλάνα, με αποτέλεσμα στις 2:23 μετά το μεσημέρι να ανατραπεί. Αμέσως μετά τεράστια έκρηξη στις αποθήκες πυρομαχικών δίνει το τελειωτικό χτύπημα και το θωρηκτό βυθίζεται ταχύτατα βόρεια της Οκινάουα, παρασέρνοντας μαζί του 3.050 περίπου άνδρες από τους 3.330 που επέβαιναν. Οι υπόλοιποι διασώθηκαν από παραπλέοντα Ιαπωνικά αντιτορπιλικά. Το αντιτορπιλικό Kasumi επίσης βυθίζεται στη Ναυμαχία αυτή που σήμανε την ολοσχερή σχεδόν καταστροφή του Ιαπωνικού Αυτοκρατορικού Στόλου.

Δυνάμεις, Ιαπωνία, Δημοσιεύθηκε στις 12/2/2011 από Κυριάκος Χατζηπαρές

Αξιολόγηση : 4.84/5
Αξιολογήστε αυτό το άρθρο
Το παραπάνω κείμενο είναι πρωτότυπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των συντακτών. Αν επιθυμείτε να το χρησιμοποιήσετε, παρακαλούμε ενημερώστε μας προηγουμένως
Θεωρείτε οτι το άρθρο αυτό είναι ελλειπές ή ανακριβές; Δημοσιεύσετε το δικό σας άρθρο ή συμπληρώστε το παραπάνω, πατώντας εδώ
Σχετικά άρθρα

Musashi, Ναυμαχία του Leyte Gulf, Yamato, Takeo Kurita, Atago, Schwerer Gustav, Kongo, Urakaze, H-Class Battleships, Ναυμαχία του Truk, Tone, Chikuma

Ημερολόγιο
7 Απρ 1945
Το Ιαπωνικό θωρηκτό Yamato βυθίζεται στην Οκινάβα